Monday, October 7, 2013

NÄEN ITSE!

Kirjottelin heinäkuussa siitä, että olen menossa leikkauttamaan silmäni. Moni teistä kertoi haaveilevansa samasta ja pyysi kertomaan miten leikkaus meni ja auttoko se oikeasti...

No sanotaanko vaikka näin, että kyllähän itse leikkaus meni ihan hyvin, mutta tietenkin olin juuri se yksi tyyppi jolle tulee vähän komplikaatioita.

Mun mummilla on todella oikuttelevat silmät ja se on käynyt jo useita vuosia läpi ihan todella pahoja kausia silmiensä kanssa. En oikein vieläkään ymmärrä mikä niitä silmiä vaivaa, mutta sillä on aina silmät kipeät ja sille on tehty vaikka minkälaisia ällöttäviä operaatioita. Olenkin aina toivonut, etten vaan perisi mummin silmiä, koska on käynyt niin paljon sääliksi se touhu.

Joskus muutama vuosi sitten aloin huomaamaan, että mun ennen "ei tunnu missään"-silmistä oli tullut todella herkät. Ne rupesi aina särkemään, kun pidin piilareita ja kuivui ihan todella helposti. Pari vuotta sitten silmääni tuli iso haava lääkärin hoitovirheen takia ja silloin silmälääkäri sanoi, että mun sarveiskalvot on löystynyt piilareiden käytön takia ja ne ehkä pitäisi poistaa jossain vaiheessa ja antaa kasvaa takaisin uusiksi. Kuulosti ihan hirveältä operaatiolta, koska se sarveiskalvossa ollut haavakin sattui niin paljon, ettei mikään koskaan. Tuolloin myös lääkäri sanoi, etten koskaan saisi mennä laserleikkaukseen, koska se kuivattaisi silmiäni vieläkin enemmän.

Kesällä minulle tarjoutui mahdollisuus mennä Femtolasik-leikkaukseen, joskin ensin tietenkin täytyi tarkistaa voidaanko leikkaus tehdä. Ette ymmärrä sitä fiilistä, kun kuulin että se tosiaan voidaan tehdä, kun teki mieli hyppiä kuin pikkutyttö saadessaan uuden ponin. Minulla oli sittenkin mahdollisuus korjata näköni, olla käyttämättä huurtuvia rillejä, välttää painautuman nenänpielessä, olla kuulematta jatkuvasti likasista rilleistäni ja mikä ihaninta - olla aina hajottamatta suosikkilasejani. MINÄ SAIN LUVAN MENNÄ LEIKKAUKSEEN! Tuon uutisen jälkeen alkoi se kaikkein ärsyttävin osuus nimittäin odottaminen...

Eräänä aamuna leikkausaikani koitti Bulevardin klinikalla ja olikin ihan parasta, että pystyttiin mennä Annan kanssa peräkkäisiin leikkauksiin. Annalla oli hitusen parempi näkö kuin mulla, mutta meillä molemmilla oli aika paljon hajataittoa. Tämän takia vaikka muuten pärjäisi tuolla -2, -2,5 likinäöllä, niin nyt ei todellakaan. Hajataitto on ärsyttävää myös siksi, että silmät alkaa harottaa jos on todella väsynyt ja hajataittoa korjaavat piilarit on todella kalliita. Mulla menikin niihin rahaa melkosen paljon vuodessa.. En onneksi ole edes laskenut kuinka paljon, mutta liikaa.

Anna leikattiin ensin ja sitten oli mun vuoro. Lääkärimme Juhani oli jo todennut, että meillä molemmilla on todella kuivat silmät ja toipuminen saattaa siksi olla hitaampaa, mutta muistan edelleen sen tunteen, kun makasin operoitavana ja Juhani huokasi ääneen, että "Nyt on kyllä todella kuiva silmä." Mun sarveiskalvo ei asettunutkaan heti ihan kuten piti ja tämän takia jo heti oli varmaa, että mun toipuminen tulisi kestämään vähän pidempään.

Meidän molempien leikkauksen meni hyvin ja oli ohi hetkessä, mutta sitten alkoikin se raskas vaihe. Me istuttiin pimeässä huoneessa voivottelemassa neljä (4) tuntia ja pyydettiin koko ajan tippoja. Kiroiltiin ääneen ja voivoteltiin toisillemme kuinka kuivasilmäsiä me oikein ollaankaan. Jossain vaiheessa alko jo vähän naurattamaan, että miten voidaankaan olla näin reppania ja varmaan maailmankaikkeuden ärsyttävimmät asiakkaat. Päästiin kuitenkin lopulta pois ja riemuhan siinä meinasi revetä kun näki ympärillensä jo heti aika hyvin. Korostan sanaa aika, koska mulla oli vielä parisen viikkoa leikkauksen jälkeen todella sumea näkö ja olin jo ihan varma ettei se koskaan tule normaaliksi.

Seuraavana vai oliko sitä seuraavana päivänä jouduin palaamaan klinikalle tsekkauttamaan silmäni, koska niitä särki, ne rähmi paljon ja näkö ei ollut hyvä. Mulla todettiinkin toisessa silmässä pieni tulehdus ja jouduin lääkitsemään sitä normaalia pidempään. Ne antibiootit joita silmään laitetaan on muuten aivan kamalia, kuivatti joka kerta silmää ihan kamalasti. Kuukauden käytin silmätippoja ihan jatkuvasti ja nimenomaan siis tippoja, geeliä laitoin vain illalla sen ärsyttävän sameuttavan koostumuksen takia. Geeliä kuitenkin suositellaan käyttämään enemmän, se kun kosteuttaa luonnollisesti paremmin. Elokuun lopussa lähdettiin Portugaliin ja sinne olin saanut varmuudeksi vielä antibiootit mukaan. Tuon matkan jälkeen en ole edes muistanut laittaa silmätippoja, koska MUN SILMÄT EI KUIVU ENÄÄ!!!!! Olen päässyt tuosta kaikkein ärsyttävimmästä oireesta pois lähes kokonaan. Ainoastaan joskus ne kuivuu, mutta sillonkin yleensä unohdan sen ennenku muistan laittaa silmätippoja.

Nykyään silmät voi hyvin, ainoastaan liian kirkas valo saattaa saada mut pois tolaltani. Silmät on edelleen vähän heikot pimeällä ja täten en nää ehkä ihan yhtä hyvin kuin valosalla, mutta se on pieni vaiva. Samoin kärsin välillä pienistä päänsäryistä jotka olen yhdistänyt silmiin, mutta silloinkin kosteutus auttaa. Muutoin silmät voi paremmin kuin koskaan ja olen niin onnellinen, etten joudu tänä talvena kärsimään huurtuvista rilleistä.

Tässä videossa näette miten se leikkaus oikeasti tapahtuukaan...

KIITOS Juhani Pietilä ja kiitos koko Bulevardin klinikan porukka! En voisi olla tyytyväisempi siihen, että leikkautin silmäni ja olenkin puhunut jo aika monta tyyppiä ympäri menemään leikkauttamaan silmänsä. Tiedän että monelle raha on kynnyskysymys ja ymmärrän sen täysin, mutta suosittelen säästämään tätä operaatiota varten. Myös poikaystäväni on aikoinaan leikkauttanut silmänsä ja muistaa edelleen hehkuttaa kuinka paljon kivempaa elämä nykyään on. En edes enää oikein muista miltä tuntui herätä siten etten nähnyt, tai kun piilarit jäivät vahingossa silmiin kiinni tai en nähnyt aurinkolaseilla mitään.

TÄMÄ OLI IHAN OIKEASTI YKSI ELÄMÄNI PARHAISTA ASIOISTA. ON NIIN SIISTIÄ NÄHDÄ OMIN SILMIN!!!

Femtolasik tarjoaa kaikille blogini lukijoille ja Annan faneille -10% laserleikkauksista. Ale on voimassa Helsingissä ja Tampereella ja edellyttää leikkausajan varaamista 30.11.2013 mennessä. Alennuksen saa mainitsemalla "iampeppi" ajanvarauksen yhteydessä. Ehdot täällä. 

 Lue täältä minun ja täältä Annan kertomukset leikkauksesta.


Postaus on toteutettu yhteistyössä Femtolasik-ketjun kanssa, mutta sisältää bloggaajan omia kokemuksia.

20 comments :

 1. mikä se suositeltu ikäraja noilla silmäleikkauksilla on?

  ReplyDelete
 2. Minimi 18v. Silmien pitää on ns stabiilit. Ja hajataittoa ei harota silmiä väsyneenä, se on taittovirhe siinä missä sfäärinen voimakkuus. Foriat aiheuttaa harottamista väsyneenä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ^Ja ylipäätään ei saisi olla ainakaan vuoteen näkö muuttunut. Ainakin itselläni kaksi raskautta ja niiden jälkeiset vauva- ja imetysajat hormoneineen ovat muuttaneet näkökykyänikin huomattavasti, vaikka ikää on jo liki kolme vuosikymmentä.

   Delete
 3. Olen niin onnellinen sun puolesta! Mä olisin viime keväänä leikkauttanut silmäni, mutta mulle ei voida Femtolasikia tehdä liian ohuen sarveiskalvon takia. Leikkaus voitaisiin tehdä sillä vanhemmalla eli PRK-tekniikalla, mutta toipumisaika on pidempi ja siinä tulee heti automaattisesti viikon saikku ja komplikaatioriski on suurempi. En sitten mennyt vielä tuohon leikkaukseen, koska ajattelin harkitsevani asiaa. Piilareita käytän aika vähän, koska mun työ on aika paljon päätteellä istumista niin ne nimenomaan kuivuu piilareiden kanssa.. Ehkä mut tuomittu ikuiseksi rillipääksi tai sitten joskus kehitetään joku sellanen tekniikka, että mullakin voidaan leikata helpoilla toipumisella silmät.. Oon aika kateellinen ihmisille jotka voivat joko käyttää lähes koko ajan piilareita tai leikkauttaa silmänsä. Saan niin paljon kyselyjä siitä, että miksen käytä piilareita tai mene leikkaukseen.. No, se ei ole aina niin yksinkertaista, mutta ei mun elämä sen huonompaa ole :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eiran silmäsairaalassa on jo käytössä Smile-leikkaus, joka on tarkoitettu juuri sellaisille, joilla ei ole tarpeeksi paksu sarveiskalvo. Kannattaa tutustua!

   Delete
  2. Ei onnistu Smilekaan, oon käynyt siinäkin esitutkimuksesssa..

   Delete
  3. Oho! No mutta josko kohta keksittäisiin joku leikkausmuoto joka voitais sullekin toteuttaa. Toivon tätä, koska on ollut niin hyvä ainakin mulle. Piilareiden kuivuminen on KAMALAA. En enää ikinä halua kokea sitä.

   Delete
 4. Oletteko sukua tuon Annan kanssa? Kun jo aiemmin olen huomannut yhdennäköisyyttä kasvoissanne. Vai onko se vaan niin että kuten avioparitkin niin ystävyksetkin alkavat ajan kuluessa vaan muistuttaa toisiaan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Me ei olla Annan kanssa mitään sukua, mutta ollaan hyvin samanlaisia persoonia ja ilmeet ovat usein myös samoja. Anna on mun "mini-me" :)

   Delete
 5. Mun silmät leikattiin 2006 ja olihan se aivan mahtavaa päästä laseista eroon, todellakin. Olen nyt jo päälle nelikymppinen, joten ikänäkö alkaa kuitenkin vaivata, mikä tarkoittaa sitä, että joka aamu mietin, että pitäisi lähteä optikolle hankkimaan lukulaseja. Leikkauksen jälkeen näin lukea huulipunahylsyn päästä kaikki pikkutekstit, mutta nyt en vähänkään heikommassa valossa enää erota edes tavallista tekstiä kirjoista, niin että esim. sängyssä ei enää onnistu lukeminen lainkaan. Aamuisin kestää aikansa, että pääsen kartalle, mutta normaali arki on kyllä edelleen paljon mukavampaa ja kaukonäkö on kuitenkin tosi hyvä edelleen.

  Mun leikkaukset hoidettiin kahdessa osassa, viikon välein. Ensimmäinen oli läpihuutojuttu, jälkimmäinen teki niin kipeetä, että valittu tekniikka olisi varmaan vaihtunut välillä jos se ois ollut ensimmäinen silmä. Tekniikka taisi olla juurikin PRK. Mulle taas lääkäri sanoi, että riskit on jopa pienemmät, en toki tiedä miten sitten jos vertaa nykyisiin tekniikoihin. Toipuminen ei kyllä vienyt viikkoa vaan pari hassua päivää, mutta jälkihoito sitten kyllä pitkään koska mulla alkoi sarveiskalvo parantua jopa liian nopeasti ja uhkasi paksuuntua. Sekuntiakaan en ole leikkausta katunut!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ikänöstä olen myö tietoinen ja saa nähdä mikä on tekniikka siinä vaiheessa, eli onko korjausleikkaus ihan iisi juttu, vai pitääkö esimerkiksi turvautua laseihin. Jännä kyllä miten on noinkin lyhyessä ajassa muttunut tekniikka noin paljon. Mä pelkäsin myös tota sarveiskalvon paksuuntumista!!

   Delete
 6. Mie kävin elokuussa -12 leikkauttamassa silmäni Oulun Terveystalossa ja oon kyllä ollut todella tyytyväinen. Kaikista parasta oli kun heti leikkauksen jälkeen näki parin metrin päässä olevasta kellosta ajan ihan selkeästi kun 20 vuotta tarvinnut silmälaseja että edes nähnyt rannekellosta ajan selkeästi. Kaikista pahinta taas oli ihan ensimmäiset kunnon pakkaset ja jäinen lumisade, se kun ei ollut mitään silmien suojana. Välillä näkö sumentuu, mutta olen päätellyt sen johtuvan silmien kuivuudesta, sillä kosteutustippojen laitto auttaa asiaan. Niin ja mulla oli lähtökohtana ihan älyttömän huono näkö höystettynä hajataitteisuudella ja hajataittoisuuden takia pelkäsin, että silmiäni ei pysty leikkaamaan. Onneksi pystyi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huh onneksi pystyi! Huh jännittää siis jo vähän pakkaset ja lumisade, olen nimittäin niin tottunut että rillit suojaa. Sama on tuon koiranpennun kanssa, kun se pamauttelee tassulla silmiin, koska ennen oli rillit suojaamassa. :D

   Delete
 7. Leikkautin silmäni Turussa Turun Silmälaserissa. Mulla kävi taas niin päin, että silmäni ovat leikkauksen jälkeen kuivuneet. Toki näyttäisi että tässä pari raskautta on muutenkin palauttanut lapsuuden atopian ja ihon kuivumisen, mutta uskon että leikkauksellakin on oma osuutensa. Minä ainakin joudun nyt pitämään melkoisen paljon aurinkolaseja, eli silmien valoherkkyys on kyllä lisääntynyt. Mutta mitä sillä kun voin ostaa vaikka kymmenet aurinkolasit (ja hukata) ne kesässä un ennen yhdetkin maksoi sen 150+ euroa. En kadu hetkeäkään, että menin leikkaukseen <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen kuullut tästä myös ja pelkäsin sitä paljon! Se oli yksi syy miksi viivyttelin leikkaukseen menemistä. En myöskään kadu hetkeäkään, oli yksi parhaista asioista jonka olen tehnyt! Aurinkolasit on must, en pysty olemaan auringossa ilman! :)

   Delete
 8. Paljonko jouduit itse säästämään tuohon leikkaukseen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sopimusasiat on omia asioitani. Tämä leikkaus tehtiin kesällä yhteistyössä Femtolasikin kanssa. :)

   Delete
 9. miten tämä blogaus eroaa ostetusta mainoksesta? Eipä juuri mitenkään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ainakin siten etten saanut euroakaan tämän postauksen kirjoittamisesta. :)

   Delete

Please leave a message. :)

UA-40678595-1